Mănâncă curcuma în fiecare zi! 10 beneficii ale turmericului pentru sanatate

De fapt turmericul reprezintă una dintre speciile de curcuma fiind cunoscut și sub denumirea de șofran indian. Turmericul are peste 100 de componente impresionante printre care
10 beneficii ale turmericului pentru sanatate

Turmeric, curcuma sau șofran indian. Nu știu pe care dintre denumiri ai auzit-o dar cu siguranță cunoști acel condiment auriu foarte aromat.

De fapt turmericul reprezintă una dintre speciile de curcuma fiind cunoscut și sub denumirea de șofran indian. Turmericul are peste 100 de componente impresionante printre care

 • vitamina B6;
 • calciu;
 • grăsimi saturate;
 • fosfor;
 • sodiu;
 • potasiu;
 • fier;
 • tiamină;
 • riboflavină;
 • niacină;
 • acid ascorbic;
 • fibre dietetice;
 • zaharuri;
 • proteine.

Pe lângă abilitățile de condiment culinar și agent colorant el este folosit de sute de ani. Turmericul a fost îndelung utilizat în medicina aiurvedică dar și în medicina chineză tradițională. Beneficiile sunt datorate substanței active din turmeric – curcumin și iată care sunt ele.

1. Ajută la îmbunătățirea memoriei.

Câteva studii realizate pe populațiile din Asia a fost demonstrat faptul că persoanele care au consumat mai mult turmeric au obținut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitivă față de cele care nu au consumat acest condiment.

Cercetătorii au corelat acest beneficiu cu turmericul care este unul dintre ingredientele principale ale acestui amestec de condimente, dar și din alimentația asiaticilor. Totodată cercetătorii cred că efectele antiinflamatorii ale curcuminului pot proteja creierul împotriva bolilor degenerative și pot preveni apariția bolii Alzheimer.

2. Protejează inima.

Așa cum ne arată câteva studii, curcuminul poate proteja organismul împotriva bolilor cardiovasculare precum cardiopatia sau aritmia.

Curcuma protejează inima
Rădăcină de curcuma proaspăt recoltată și tăiată

3. Protejează împotriva bolilor de piele.

Curcuma ajută la neutralizarea radicalilor liberi și previne deteriorarea celulelor pielii accelerând și îmbunătățind procesul de absorbție a colagenului. De asemenea curcuma poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele precum psoriazisul, dermatite și acneea.

4. Calmează durerile reumatice.

Un studiu efectuat în 2016 a demonstrat faptul că administrarea de suplimente pe bază de curcuma timp de patru săptămâni a ajutat la calmarea durerilor provocate de artrită la persoanele care sufereau deja de această afecțiune.

5. Are rol antiinflamator și antioxidant.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamațiile prin blocarea anumitor enzime implicate în acest proces. Totodată efectul antioxidant ajută la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.

6. Reglează nivelul de zahăr din sânge.

Conform studiilor curcuminul reduce nivelul de glucoză din sânge și sporește secreția de insulină a pancreasului. Mai mult, suplimentele pe bază de curcuma pot preveni apariția diabetului de tip 2.

7. Previne formarea cheagurilor de sânge

Așa cum au demonstrat studiile, curcuminul îmbunătățește circulația sangvină și previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea duce la probleme de sănătate serioase precum accidentele vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă sau embolismul pulmonar.

8. Reduce colesterolul rău.

Un studiu efectuat la Universitatea din Indonezia a arătat că substanța activă curcumin ajută la reducerea nivelului de colesterol rău dar și a nivelului de colesterol total fapt care are efecte pozitive asupra sănătății inimii.

9. Îmbunătățește procesul de detoxifiere

Care datorită proprietăților antioxidante curcuminul ajută la menținerea sănătății organismului și stimulează enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor și a ADN ului.

10. Ameliorează simptomele gripei și ale răcelii.

Curcuminul ajută la ameliorarea infecțiilor virale precum răceală și gripă și ajută organismul în lupta cu afecțiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric cu miere este perfect în această situație.

Așadar caută pe rafturile magazinelor acest condiment valoros și folosește-l cât mai des în alimentație.

Total
2
Distribuiri
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări asemanatoare