Oricine a practicat activitatea fizică știe că a face acest lucru cu căști ne oferă mai multă energie. Iată motivele:
Antrenamentul cu muzica e mai ușor. Mulți sunt convinși că este chiar dopaj sportiv. Punând capăt diatribei “music yes, music no” când te antrenezi este o retrospectivă impresionantă a aproape 140 de studii realizate de Universitatea din Southern Queensland din Australia. Cercetătorii de la Universitatea australiană au analizat studiile făcute pe această temă încă din 1911, dar și cele mai recente. Rezultatele au fost publicate în buletinul psihologic al revistei științifice, arătând că exercitarea cu muzica nu este doar mai distractiva, dar, de asemenea, mai performanta.
Antrenament cu muzică: cercetare australiană
Studiile efectuate de echipa de cercetare au implicat aproape 3.600 de persoane. Printre parametrii utilizați pentru obținerea rezultatelor au fost:
- sentimentul pe care muzica îl provoacă celor care se antrenează,
- influența asupra percepției dificultății exercițiului,
- impactul asupra rezistenței și a ritmului cardiac.
Acesta a investigat, de asemenea, variații ale capacității de performanță pentru a înțelege, de exemplu, dacă o persoană poate ridica mai mult sau mai puțin greutate prin ascultarea muzicii.
Antrenament cu muzica: rezultatele analizei
Din punct de vedere psihologic, muzica are un efect semnificativ asupra senzațiilor și stării de spirit a oamenilor care aleg să se antreneze în acest fel. Dar mai e ceva. Face ca ședințele de antrenament să fie mai puțin obositoare, îmbunătățind și consumul de oxigen.
Impactul asupra ritmului cardiac pare mai puțin incisiv. Cercetătorii nu au putut înțelege dacă creșterea frecvenței a fost benefică sau nu.
Cercetările canadiene spun că performanța se poate îmbunătăți cu până la 70%
O echipă de studiu de la Universitatea din Toronto a implicat un grup de cu varsta de peste 60 de ani care se ocupă de reabilitarea cardiacă. Chiar dacă această activitate este foarte utilă pentru sănătatea pacienților (astfel încât să crească supraviețuirea cu 20%), mulți se descurajează și decid să abandoneze programul de exerciții fizice.
Antrenamentul cu muzică: util și în reabilitare
După trei luni de experimentare s-a observat că pacienții cu căști au totalizat 475 de minute de activitate fizică pe săptămână, în comparație cu 370 de colegi care au făcut exercițiile în tăcere. Cele mai importante rezultate au fost obținute de la acei pacienți care au fost supuși stimulării auditive ritmice. În acest caz, minutele de activitate fizică în timpul săptămânii, sunt 630, cu aproape 70% mai mult.
Pentru a crește consistența, de fapt, cercetătorii au încercat să dezvolte playlist personalizate cu genurile preferate ale pacientului și ritmul sincronizat cu mișcările lor. Unele dintre acestea au fost apoi „retușate”. Experții au adăugat bătăi suplimentare care stimulează mișcările în conformitate cu prevederile tehnicii de stimulare ritmică auditivă (RAS).