De obicei, credem că îndulcitorii artificiali ajută la controlul obezității. Dar este oare chiar așa? Vom înțelege răspunsul din acest articol.

Cuvântul “îndulcitor” se referă la orice substanță capabilă să ofere un gust dulce. În acest articol, vă vom spune despre îndulcitori artificiali, care nu conțin calorii și vom răspunde la întrebarea comună: acești îndulcitori pot depăși obezitatea?
Nevoia de dulce
De-a lungul timpului, oamenii au început să recurgă la alimente zaharoase. Dar la începutul secolului 18, au descoperit că zahărul este dăunător. În același timp, stereotipul pentru o femeie frumoasă s-a schimbat dramatic, iar doamnele trebuie să-și păstreze figura slabă.
Acești doi factori au dus la crearea primului îndulcitor fără calorii în secolul al XIX-lea. Oamenii s-au simțit liniștiti. Poate că în cele din urmă s-a găsit o soluție care să le permită să mănânce dulciuri fără a le afecta sănătatea.
Și încă câteva sfaturi legate de diete de slabit, cărora le-am dedicat articole separate:
Indulcitorii nu sunt periculoși pentru consumul uman
Indulcitorii s-au dovedit a fi siguri și potriviți pentru consumul uman. Trebuie să subliniem că este extrem de important să respectăm nivelul maxim admisibil de consum stabilit de autoritățile publice relevante.
În general, oamenii de știință au dovedit că există beneficii pentru îndulcitori artificiali în prevenirea, tratarea și controlul excesului de greutate. Mai precis, oamenii de știință au dovedit beneficiile îndulcitorilor artificiali în prevenirea, tratarea și controlul excesului de grăsime. Experții și-au examinat efectele asupra insulinei, a apetitului, a sațietății, a sistemelor de alimente, a microflorei și a adipocitelor. Toate cele de mai sus sunt implicate în procesul de acumulare de kilograme în plus.

Dacă respectați doza maximă recomandată, îndulcitorii artificiali sunt siguri.
Ajută oare în lupta împotriva obezității?
Cercetările științifice nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali în lupta împotriva excesului de greutate.
Iată câteva dintre motivele ineficienței lor:
Mecanismul de acțiune al îndulcitorilor asupra eliberării insulinei
Insulina este un hormon secretat de pancreas. Îndepărtează excesul de glucoză din sânge. În acest scop, transportă glucoza în depozitul de glicogen și îl transformă în grăsime.
Până acum, oamenii de știință credeau că îndulcitorii fără calorii nu pot stimula eliberarea acesteia. În timp ce acest lucru este adevărat, există și ceva ascuns. Indulcitorii artificiali nu pot stimula direct formarea insulinei. Dar o pot face indirect. Acest efect indirect se datorează capacității lor de a accelera golirea stomacului și de a crește absorbția intestinală. Deoarece aceste substanțe nu conțin calorii, aceasta nu ar trebui să fie o problemă.
Dar adăugarea lor la alimentele care conțin calorii (sucuri, fursecuri, dulciuri, produse lactate etc.) poate duce la creșterea nivelului glicemiei. Și acest lucru poate provoca un vârf de insulină.

Indulcitorii artificiali fără calorii pot stimula indirect formarea insulinei.
Ulterior, nivelurile instabile de glucoză stimulează continuu pancreasul să elibereze mai multă insulină. Și acest lucru poate duce la așa-numita „Rezistență la insulină”. Și la rândul său, acest lucru duce la un risc crescut de diabet, exces de greutate și obezitate.
Indulcitori artificiali și echilibru energetic
Conceptul de echilibru energetic se referă la relația dintre caloriile pe care le consumi și cele pe care le consumi. Un echilibru energetic pozitiv înseamnă că consumi mai multe calorii decât consumi și invers.
Acești îndulcitori nu conțin calorii. Dar ei tot predispun oamenii la un echilibru energetic pozitiv. Motivele acestui lucru sunt:
- Îți cresc pofta de mâncare și îți scad sentimentul de sațietate.
- Gustul lor dulce are efectul opus. Utilizarea frecventă a îndulcitorilor artificiali crește dependența unei persoane de ei. Având în vedere că dulceața lor nu poate fi obținută și adăugată prin produse naturale, este clar că persoanele care le iau preferă alimentele artificiale. Și cu siguranță nu conțin foarte multe calorii goale.
- Ideea că de ei nu te ingrasi îi face pe oameni să le consume din ce în ce mai mulț. Iar aceasta duce la consumul lor crescut.
- Ele reduc acțiunea termică a alimentelor. Acest concept se referă la numărul de calorii consumate. Aceasta apare în timpul digestiei, absorbției și procesării alimentelor consumate. Micșorarea înseamnă reducerea caloriilor arse. Prin urmare, crește riscul unui echilibru energetic pozitiv.
- Nu pot activa sistemele care ne oferă plăcerea de la nutriție. Acesta este motivul pentru care oamenii care iau acești îndulcitori să mănânce în continuu căutând să primească placere de la aceasta.
Efectul îndulcitorilor artificiali asupra florei intestinale
Flora intestinală prezintă bacteriile care locuiesc în tractul nostru intestinal, între care există conexiuni bine definite. Acest sistem este complet creat în jurul celui de-al doilea an al copilului. Dar se poate schimba de-a lungul vieții noastre sub influența diverșilor factori. Dieta noastră este una dintre ei.
Persoanele obeze au o microfloră specifică care ajută la îngrășarea. Se știe deja că îndulcitorii artificiali influențează deteriorarea bacteriilor benefice.

Îndulcitorii artificiali care nu conțin calorii pot duce la formarea microflorei intestinale, tipică persoanelor obeze.
Mecanismul de acțiune al îndulcitorilor artificiali asupra celulelor de grăsime
În cele din urmă, rolul îndulcitorilor artificiali în ceea ce privește mărimea și numărul de adipocite (celule grase) variază.
Cu alte cuvinte, aceasta depinde de caracteristicile îndulcitorului artificial, precum și de cele ale consumatorilor. Prin urmare, nu există dovezi științifice puternice pe această temă.
Având în vedere tot ceea ce v-am spus, trebuie să rezumăm că îndulcitorii artificiali nu sunt adevărații dvs. prieteni în lupta împotriva excesului de greutate și a obezității.