Toată lumea caută un drum mai rapid pentru a-și atinge obiectivele de fitness, iar brandurile răspund cererii cu produse care promit soluții ușoare. Și, recent, apa imbogațita cu oxigen a făcut adevărat furor.
Unele companii susțin că apa imbogațita cu oxigen este mai eficientă în a vă ajuta să vă recuperați după o sesiune de fitness decât bunul H2O. Dar am exploatat experții pentru a cântări această tendință și demistifica dacă această apă fermecată este cu adevărat mai bună decât cea de la robinet.
În Primul Rând, Ce Este apa Îmbogațita cu Oxigen?
După cum s-a spus, apa imbogațita cu oxigen este exact ceea ce pare: apă cu extra oxigen infuzat în ea. Ideea din spatele apei imbogațite cu oxigen este că furnizarea de mai mult oxigen organismului ar putea îmbunătăți performanța atletică și de recuperare. Există chiar și unele branduri care pretind ca O2 suplimentar ne-ar putea ajuta și să ne concentrăm mai bine.
Pentru a înțelege cu adevărat cum arată aceasta dintr-o perspectivă științifică, este important să ne amintim structura moleculară de bază a apei: doi atomi de hidrogen pentru fiecare atom de oxigen, explică Kylene Bogden, RD (Dieteticiana sportivă).
Urmând această logică, apa imbogațita cu oxigen are mai mulți atomi de oxigen, aruncând astfel raportul 2: 1 peste geam. “Proponenții apei imbogațite cu oxigen declară că a avea mai mult oxigen în sânge și corp poate îmbunătăți energia și metabolismul și neutralizează acidul din fluxul sanguin (deoarece apa are un pH neutru), ceea ce ajută la îmbunătățirea recuperării post-antrenament”, spune Bogden.
Este Oare Mai Bună Decât Apa Obișnuită?
Există câteva adevăruri despre oxigen și exerciții fizice, în conformitate cu cardiologul certificat și expert în pierderea în greutate și nutriție, Luiza Petre, MD. Cu toate acestea, apa oxigenată nu poate furniza exact aceste avantaje.
Respirația în timpul exercițiului fizic (sau gâfâirea, în unele cazuri) este o modalitate importantă de a ne menține rezistența, de a ne calma inima și de a ne crește performanța – dar aici există și un capac.
După cum explică Dr. Petre, putem lua doar între 5 și 10% oxigen datorită unei limite biologice de absorbție. La un nivel de bază, o persoană sănătoasă are 97 până la 99 la sută oxigen relatat hemoglobinei numai de la inhalarea aerului, și acest nivel rămâne constant, chiar și în timpul unui antrenament intens, spune ea.
Deci, atunci când corpul nostru are nevoie de mai mult, nu se întoarce către apă îmbuteliată. Mai degrabă, își dă seama de sinestătător: “corpul nostru trece în metabolism anaerob și produsul final este lactatul”, explică Dr. Petre. Metabolismul anaerob se produce atunci când corpul nostru arde carbohidrați pentru energie atunci când oxigenul nu este ușor disponibil; lipsa de oxigen în fluxul sanguin cauzează acumularea de lactat, ceea ce duce la oboseala musculară.
Pe măsură ce devenim mai puternici și creăm rezistență, corpul nostru trece în metabolism aerobic pentru că devenim mai eficienți în utilizarea oxigenului (și, prin urmare, nu ne simțim ca bătuți sau inflamați). “Cu cât ești mai antrenat, cu atât mai îndelungat îți menții metabolismul aerobic”, spune Dr.Petre.
“O sticlă de apa imbogațita cu oxigen ar avea mai puțin oxigen decât cantitatea pe care o primești respirând.”
Doar cu această informație, e destul de clar că corpul nostru nu are nevoie de apă imbogațită cu oxigen ca să-și facă lucrul. Chiar dacă producătorii de apă imbogațită cu oxigen susțin că apa este infuzată cu “de șapte ori mai mult oxigen” decât apa obișnuită, spune Melissa Nieves, RD, MPH. În fapt, Universitatea Berkeley din California a lansat o declarație care pune cel mai bine: „O sticlă cu apă imbogațită cu oxigen ar avea mai puțin oxigen decât cantitatea pe care o primești respirând o singură respirație.”
Absorbția joacă, de asemenea, un rol aici, spune Nieves, deoarece oxigenul este absorbit în fluxul sanguin prin plămâni — și nu prin tractul nostru gastro-intestinal. De fapt, cercetatorii au chiar testat teoria șii in cele din urma nu au gasit nici o asociere. Un studiu din noiembrie 2001 publicat în European Journal of Medical Research a constatat că, deși tractul gastrointestinal are potențialul de a absorbi oxigenul prin vena hepatică, acest fapt a fost testat doar pe iepuri.
Mai mult, într-un mic studiu, cercetătorii au împărțit 20 de oameni în două grupuri: zece dintre ei au băut apă foarte bogată în oxigen în timpul unui antrenament de ciclism, în timp ce celălalt grup de 10 au băut apă obișnuită. Apoi, după o perioadă de eliminare, cele două grupuri s-au schimbat și grupul care bea apă obișnuită a schimbat-o cu apă imbogațită cu oxigen.
Cercetările au concluzionat că apă imbogațită cu oxigen nu crește performanța aerobă și nu afectează excretia lactatului, potrivit studiului din 2006 din Jurnalul Internațional al medicinei sportive.
“Se crede că o creștere a saturației de oxigen în ficat ajută la metabolismul organului și astfel să elimine lactatul mai bine, dar, până acum, nu avem suficiente dovezi pentru a susține acest lucru”, adaugă ea.
Metode mai bune de recuperare după antrenament
Din moment ce apă imbogațită cu oxigen nu este ceia ce spun ca ar fi, puteți găsi metode de recuperare mai eficiente în propria bucătărie. În afara de respirație și consumul de apă potabilă (modalitate veche), experții recomandă, de asemenea, să încercați și următoarele:
Apă de cocos: cu un antrenament mai scurt, apa va face bine pentru a vă ajuta la recuperarea mușchilor. Cu toate acestea, dacă faceți o sesiune de sală super intensă timp de mai mult de o oră, ca o jumătate de maraton sau mai mult, s-ar putea să aveți nevoie de suplimentare cu electroliți. Același lucru este valabil pentru antrenamentele de vară, atunci când avem tendința de a transpira mai mult. În loc de o băutură sportivă plină cu zahăr, McGrane sugerează apă de cocos, o sursă naturală a electroliților necesari.
Stimulatoare de electroliți: uneori, apa poate deveni plictisitoare și monotonă, mai ales dacă bei treptat mai mult. Pentru a o face un pic mai interesant, se recomandă amestecarea unor stimulatoare de electroliți la sticla de apă sau shake-uri.
Snacks-uri cu proteine și carbohidrați: când îți este foame după sală, clasa de box sau alte activități, ia un snack bogat în proteine, care include, de asemenea, carbohidrați sănătoși pentru a ajuta la reconstruirea musculare și promovarea recuperării. Opțiunile includ felii de mere cu unt de arahide sau un shake de proteine cu fructe întregi. Ai putea, de asemenea, lua una dintre cele mai bune batoane de proteine.