Diabetul este o boală cronică în care glicemia sau nivelul de zahăr din sânge tind să crească. Pe lângă terapia medicamentoasă, un regim diabet este recomandat de medici și nutriționiști. Dar în ce constă? Care sunt alimentele recomandate și care trebuie să le evitați?
În general, cea mai bună dietă de urmat la un regim diabet este alegerea unor alimente vegetale care pot regla nivelul glicemiei asociate cu cantitatea potrivită de activitate fizică (foarte important!).
La ultimul Congres al Societății italiene de diabet (Sid), experții au aratat măsuri mici, dar importante, pentru combaterea diabetului in timpul mesei. Să aflăm atunci care sunt alimentele recomandate, cele nerecomandate și în ce ordine este mai bine să mânance cei care au observat simptome evidente ale diabetului sau care au fost diagnosticați cu această boală.
Аlimente permise in diabet
Bolnavii de diabet știu bine că trebuie să acorde o atenție deosebită dietei consumând alimente cu indice glicemic scăzut (un parametru pentru clasificarea alimentelor în funcție de efectul pe care îl au asupra glicemiei). Un regim diabet este de fapt un instrument terapeutic real care trebuie combinat cu terapia medicamentoasă, cu scopul de a controla glicemia, greutatea corporală și de a evita complicațiile.
Dieta mediteraneană (cea bine făcută), potrivit experților Societății italiene de diabet, este confirmată ca fiind cea mai bună împotriva diabetului. Conform a două noi studii, acest tip de dietă este antiinflamator și ajută la influențarea capacității regenerative a arterelor, menținându-le astfel tinere și sănătoase.
Se recomandă un consum regulat de legume, în special roșii și anghinare, dar și așa-numitele tubercule și unele feluri de fructe. Este bine să preferați cerealele integrale, limitând pâinea și pastele obținute din făina albă și grăsimile animale.
Ce se întâmplă cu corpul tău când încetezi să mănânci carne
Mănâncă curcuma în fiecare zi! 10 beneficii ale turmericului pentru sanatate
Dieta alcalina cu pH: cum funcționează
Poate apa imbogațita cu oxigen ajuta recuperarea mușchilor după antrenament?
Un loc de onoare continuă să mențină uleiul de măsline extravirgin, cel mai bun condiment pentru fiecare masă luată de diabetici, dar si recomandat în general tuturor. Acest produs este capabil să mențină nivelul glucozei, deoarece condimentarea unei mese glicemice ridicate cu acest tip de ulei ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Proprietățile peștilor uleioși împotriva arterelor au fost, de asemenea, confirmate de un studiu realizat pe pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Avantajele acestor produse intr-un regim diabet ar fi de obicei atribuite acizilor grași Omega 3 care, după cum știm, sunt conținuți și în unele alimente vegetale.
Unele plante aromatice sau condimente ar trebui, de asemenea, să fie incluse mai des într-o dietă diabetică. În special, acestea sunt oregano și rozmarin, luate în urma unor cercetări care au arătat cum utilizarea lor pentru combaterea diabetului ar putea fi la fel de eficientă ca medicamentele obișnuite. Acest lucru ar fi atribuit faptului că plantele aromatice și medicinale foarte populare în bucătărie, sunt bogate în substanțe benefice capabile să scadă nivelurile de glucoza din sânge.
Scorțișoara este, de asemenea, un aliment valoros pentru un regim diabet. Potrivit unui studiu publicat de jurnalul medical Diabetes Care, s-a demonstrat, prin teste efectuate la subiecți cu diabet zaharat de tip 2 cărora li s-a administrat o doză zilnică de 6g de scorțișoară, aceasta reduce glicemia.
Apoi, există turmericul (curcuma) care acționează similar mentinand nivelul zaharurile din sânge.
În general, dieta pentru diabetici ar trebui să includă multe alimente vegetale (de asemenea, crude) bogate în fibre (care reduc absorbția glucozei în sânge) și antioxidanți.
Pe scurt, un regim diabet ar trebui să includă:
- Multe legume și fructe (în special unele tipuri)
- Cereale integrale
- Ulei de măsline extravirgin
- Pește bogat în Omega 3
- Alimente bogate în fibre
- Alimente bogate în antioxidanți
- Rozmarin și oregano
- Scorțișoară și turmeric
Potrivit Fundației Veronesi, sfaturile utile pentru o terapie dietetică eficientă sunt:
- Mâncați 5 porții pe zi de legume și fructe, variind culorile: verde (zarzavat), roșu (roșii), portocaliu (morcovi, portocale)
- Alegeți pâinea și pastele integrale
- Consumați des leguminoase (de cel puțin trei ori pe săptămână) (fasole, linte, năut, mazăre etc.)
- Mâncați cel puțin două porții de pește pe săptămână
- Alegeți carnea slabă și albă
- Bea o cană de lapte parțial degresat sau degresat pe zi sau iaurt cu conținut scăzut de grăsime
- Mâncați brânzeturi și produse lactate de cel mult 2 ori pe săptămână
- Pentru a găti sau a condimenta salatele, folosiți ulei de măsline sau semințe, evitând grăsimile „saturate” precum unt, untură, smântână, slănină etc.
- De asemenea, reduceți așa-numitele grăsimi „trans”, prezente în crackers, biscuiți, gustări care arată prezența uleiurilor / grăsimilor hidrogenate / parțial hidrogenate pe etichete
Dacă consumați băuturi alcoolice, precum vin sau bere, limitați consumul la 1 pahar pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați, de preferință în timpul meselor.
În plus:
ALIMENTE DE PREFERIT – primele feluri simplificate, cu sosuri ușor condimentate: paste și orez, mai bine integral, cu roșii, ori pește, ori legume, ori zarzavaturi în cantități moderate și încercând să evitați asocierea a două amidonuri în aceeași masă (pâine și paste, sau pâine și orez sau pizza și paste); legume și fructe, cu excepția celor foarte bogate în zaharuri; îndulcitori calorici și, cu moderație, alcooli de zahăr (sorbitol, xilitol); apă minerală și băuturi neîndulcite sau light.
Alimente interzise la diabet
Așa cum am menționat deja, în dieta diabetică, carbohidrații rafinați, zaharurile simple și, prin urmare, toate produsele care le conțin trebuie să fie foarte limitate: dulciuri, biscuiți, gustări, gustări, paste, pâine și orez alb, sucuri de fructe și băuturi zaharoase, gemuri, scumpo. De asemenea, este necesar să se reducă consumul de fructe foarte bogate în zaharuri (cum ar fi banane, caise, smochine, struguri, curmale și fructe uscate).
Trebuie evitat aportul de alcool, care afectează negativ controlul insulinei.
Prin urmare, alimentele care trebuie limitate sau evitate într-o dietă diabetică sunt:
- Zahar
- Miere
- Bomboane
- Biscuiți și gustări
- Înghețată ambalată și gustări
- Gem
- Fructe foarte bogate în zaharuri
- Fructe uscate
- Cereale rafinate
- Condimente grase
- Sucuri de fructe și băuturi zaharoase
- Alcool
Fructe permise in diabet
Fructele pentru diabetici sunt permise normal nu ca o gustare nepedepsită între mese, ci ca parte a unei mese. Poate un diabetic să mănânce mere? Desigur, dar în mod conștient. Aproape toate fructele sunt permise pentru diabetici. Atunci când elaborezi o dietă zilnică, merită să ții cont de sarcina glicemică a fructelor și să o combinați cu alimente care încetinesc absorbția zahărului.
Se pune adesea întrebarea: sunt oare fructele nepericuloase pentru diabetici? Desigur, fructele pentru diabetici pot fi sigure, dar trebuie să respectați câteva reguli atunci când le consumați. În caz contrar, glicemia poate fi dificil de controlat.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin 400 de grame de legume și fructe în fiecare zi. Institutul Mondial de Alimentație și Nutriție afirmă că 3/4 din porția recomandată de legume și fructe ar trebui să fie legume și 1/4 – fructe. Recomandările pentru diabetici și persoanele cu rezistență la insulină sunt și mai restrictive. Cel mai bine este să consumați fructele o dată pe zi și într-o cantitate care să nu depășească 300 g. Nu trebuie să mâncați fructe ca gustare între mese, deoarece – datorită conținutului ridicat de zaharuri simple – acestea cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. Fructele pot fi folosite ca hrană, de exemplu la prânz. Pentru a încetini absorbția zahărului din fructe și pentru a reduce sarcina glicemică a mesei tale, combină-l cu ceva gras – nuci sau lapte de cocos sub formă de cocktail sau budincă de semințe de chia. Fructele la diabet pot fi consumate și imediat după mesele principale pentru a reduce încărcătura glicemică a tuturor alimentelor consumate.
Ce fructe poți mânca cu diabet de tip 2?
Multe persoane diagnosticate cu „diabet non-insulino-dependent” trebuie să-și schimbe drastic dieta și adesea se întreabă: ce fructe poate mânca un diabetic? Fructele permise includ cele care nu conțin prea multe zaharuri simple (carbohidrații cresc nivelul zahărului din sânge). Fructele cu un conținut scazut de carbohidrați includ:
- pepene verde,
- zmeură,
- mure,
- pepeni,
- lămâie,
- căpșuni,
- grepfrut,
- rubarbă.
Cu toate acestea, nu uitați și repetați întotdeauna că este important să nu exagerați cu cantitatea de fructe consumată – o doză zilnică rezonabilă este de 200-250 g (pentru a nu depăși această limită, merită să aveți un cântar electronic), iar maxima ajunge până la 300 de grame – dar nu mai mult! În mod ideal, aceste produse ar trebui consumate în prima parte a zilei (până la prânz).
Fructe interzise la diabet
Fructele au fost întotdeauna considerate sănătoase, dar există unele care au un efect negativ asupra diabeticilor.
Există multe fructe pe care diabeticii trebuie să le evite. O întrebare frecventă pentru persoanele cu diabet 2/1 este:
Ce fructe sunt interzise la diabet?
Mango, ananasul, portocalele, cireșele și fructele uscate sunt strict interzise în diabet. Toate au un conținut ridicat de carbohidrați, care crește direct nivelul zahărului din sânge.
Sucul de fructe trebuie la fel evitat de persoanele cu diabet.
Mango
Mango este cu adevărat delicios, dar are un conținut foarte mare de zahăr. Din acest motiv, se clasează printre fructele interzise în diabet.
Mango conține, de asemenea, o cantitate mare de carbohidrați. Când se descompun în organism, carbohidrații sunt transformați în glucoză. La persoanele cu diabet, acest lucru va duce la o creștere periculoasă a nivelului de zahăr din sânge.
Doar un singur mango are 46 de grame de zahăr și 50 de grame de carbohidrați.
Ananas
Ananasul, la fel, combină conținutul ridicat de zahăr și carbohidrați, ceea ce cu siguranță va crește semnificativ nivelul de zahăr din sânge.
Ananasul întreg conține aproape 120 de grame de carbohidrați. Conservele de ananas conțin până la 51 de grame de carbohidrați.
Portocale
Într-o portocală de mărime medie există aproximativ 16 grame de carbohidrați, dintre care aproximativ 9 grame sunt zahăr.
Acest fruct citric conține și aproximativ 3 grame de fibre. Spre deosebire de alți carbohidrați, fibrele nu cresc zahărul din sânge. Deci, atunci când scoateți acele 3 grame de fibre din 16 grame de carbohidrați, portocala rămâne cu aproximativ 13 grame de carbohidrați care cresc glicemia.
Aceasta înseamnă că, cu cât portocala este mai mare, cu atât este mai mare aportul de carbohidrați, ceea ce duce la creșterea zahărului din sânge.
Cireșe
Ciresele contin o cantitate mare de zahar si carbohidrati.
Cireșele sunt un alt fruct dulce care este bogat în zahăr și carbohidrați și ar trebui evitate de pacienții cu diabet.
Există două tipuri de cireșe – cireșe dulci și acre (vișine). Cireșele și vișinele pot avea efecte diferite asupra zahărului din sânge.
Vișinele au mai puțini carbohidrați decât cireșele. O cană de vișine furnizează aproximativ 19 grame de carbohidrați – ceea ce este echivalent cu aproximativ 5 lingurițe de zahăr.
O cană de cireșe, pe de altă parte, conține aproximativ 25 de grame de carbohidrați. Aceasta înseamnă peste 6 lingurițe de zahăr.
Fructe uscate
Fructele sunt o sursă excelentă de o serie de vitamine și minerale importante, inclusiv vitamina C și potasiu.
Când fructele sunt uscate, procesul duce la pierderi de apă, care, la rândul lor, provoacă concentrații și mai mari ale acestor nutrienți.
Din păcate, și conținutul de zahăr al fructelor uscate devine din ce în ce mai concentrat.
Spre comparație, 150 de grame de struguri conțin 27,3 grame de carbohidrați, în timp ce 150 de grame de stafide (struguri uscați) conțin 115 grame de carbohidrați.
Prin urmare, stafidele conțin de peste patru ori mai mulți carbohidrați decât strugurii. Și alte tipuri de fructe uscate sunt chiar mai mari în carbohidrați decât fructele proaspete din care sunt obținute.
Dacă ai diabet, nu trebuie să renunți cu totul la fructe. Respectarea fructelor cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi merele, poate aduce beneficii pentru sănătate, menținând în același timp zahărul din sânge într-un interval sigur.
Fructele uscate au un conținut de zahăr mai concentrat decât fructele proaspete. Dacă sunteți diabetic, evitați fructele uscate. Alegeți fructe cu conținut scăzut de zahăr pentru un control optim al zahărului din sânge.
Suc de fructe
Sucul de fructe conține o cantitate mare de fructoză, care stimulează rezistența la insulină
Sucul de fructe este o băutură sănătoasă, dar efectul său asupra nivelului de zahăr din sânge este extrem de ridicat. Din acest motiv, ar trebui evitat de persoanele care suferă de diabet.
Ca și băuturile îndulcite cu zahăr, sucul de fructe conține o cantitate mare de fructoză. Fructoza stimulează rezistența la insulină – o afecțiune în care celulele nu recunosc bine insulina.
O alternativă excelentă la sucul de fructe este apa cu suc de lămâie stors în ea. Conține mai puțin de 1 g de carbohidrați și este practic fără calorii.
Sucurile de fructe conțin la fel de mult zahăr ca și băuturile carbogazoase. Conținutul lor ridicat de fructoză poate afecta rezistența la insulină, poate promova creșterea în greutate și poate crește riscul de boli de inimă.
Evitarea fructelor care cresc glicemia și stimulează rezistența la insulină vă poate ajuta să rămâneți sănătos și să vă reduceți riscul de complicații viitoare ale diabetului.
Regim diabetici pe zile
Vă prezentăm un posibil regim pentru diabetici pe zile dar vă recomandăm să urmați sfaturile medicului dumneavoastră sau nutriționistului în această privință, deoarece fiecare persoană, în funcție de situația sa specifică, poate avea unele nevoi diferite de altele.
Ziua 1
Mic dejun: smoothie de fructe proaspete cu lapte vegetal și pesmeți;
Gustare: iaurt vegetal sau cu conținut scăzut de grăsimi
Pranz: paste de rosii integrale, salata cu ulei de masline extravirgin
Cina: o porție de salată cu legume de sezon și pâine integrală
Ziua 2
Mic dejun: un fruct, o felie de pâine integrală de grâu și un ceai.
Gustare: iaurt cu fructe
Pranz: orz condimentat cu legume si salata cu ulei de masline extravirgin
Cina: ouă cu legume de sezon plus pâine integrală de grâu
Ziua 3
Mic dejun: smoothie de fructe proaspete cu lapte vegetal și pesmeți
Gustare: iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau vegetal
Prânz: orez brun cu linte și legume de sezon
Cina: supă și pește însoțite de o salată plus pâine integrală de grâu
Ziua 4
Mic dejun: muesli cu cereale integrale și iaurt
Gustare: fructe
Pranz: cereale integrale la alegere cu legume de sezon
Cina: supă vegetală și legume crude sau fierte cu pâine integrală
Ziua 5
Mic dejun: un fruct, o felie de pâine integrală de grâu sau chifle integrale, un ceai sau o infuzie
Gustare: fructe
Prânz: orez brun cu roșii plus salată completată cu ulei de măsline extravirgin
Cina: piept de pui (pentru cei care mănâncă carne) cu legume și pâine integrală
Ziua 6
Mic dejun: muesli cu cereale integrale și iaurt
Gustare: fructe
Prânz: salată de cereale și legume
Cina: pește cu legume și pâine integrală de grâu
Ziua 1
Mic dejun: smoothie de fructe proaspete cu lapte vegetal și pesmeți integrali
Gustare: fructe sau iaurt
Prânz: supă cu orez brun plus legume
Cina: burger vegetal cu legume și pâine integrală
Începe masa cu felul doi
Celor cu diabet li se recomandă inversarea acestor două cicluri. Aceasta se recomandă reeșind din faptul că consumul de proteine și lipide înainte de carbohidrați este un sistem simplu și accesibil pentru toată lumea pentru a menține glicemia la nivel, evitând picurile post-prandiale.
Regim diabet tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit cu o alimentație adecvată și unele obiceiuri bune. Fără îndoială, urmarea unei diete bazate în principal pe plante și folosirea alimentelor întregi, precum și a unor mirodenii și ierburi aromate capabile să mențină glicemia la nivel, asocind totul cu o activitate fizică constantă și moderată (este de asemenea bun și mersul rapid în fiecare zi) sunt instrumente care cu toții avem la dispoziția noastră pentru a evita riscul de diabet de tip 2.
Cel mai important lucru în lupta împotriva acestui tip de diabet este să urmezi o dietă adecvată.
Aportul zilnic de alimente trebuie împărțit în doze sănătoase – 3 mese principale cu 2 gustări. Consumul regulat reduce foamea prin creșterea glicemiei după mese.
Este bine să limitați la jumătate aportul de pâine și paste, orez, cartofi, cereale, fructe, leguminoase, precum și carne slabă și pește, lapte și produse lactate.
Dacă este absolut necesar să slăbești, iar în majoritatea cazurilor e anume așa, pentru rezultate mai bune și rapide, evită grăsimile precum untul, uleiul de măsline, uleiul vegetal, cârnații, brânza de oaie, brânza procesată, brânza din Balcani, carnea grasă și peștele, conservele de carne și pește, cartofi prăjiți, sosuri, nuci și tot felul de alcool.
Zahărul și cofetăria sunt absolut interzise – de la ciocolată la băuturi nealcoolice cu zahăr. Rețineți că chiar și sucurile naturale conțin zahăr adăugat chiar de fructe. Minimizează utilizarea sării.
Când cumpărați alimente pentru regim diabet tip 2, citiți foarte atent conținutul. Acestea conțin adesea fructoză și sorbitol, care sunt zaharuri „ascunse”. În unele cazuri, aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în grăsimi.
Cantități nelimitate de legume pot fi incluse în mod liber în regimul pentru diabetul de tip 2. Cele mai bune sunt roșiile, castraveții, varza, spanacul, salatele, ceapa, morcovii și multe altele.
Ceaiul, cafeaua, sucul de roșii, băuturile cu îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharina și nutrasuit, ale căror beneficii pentru sănătate s-au dovedit a fi neglijabile, pot fi, de asemenea, luate în mod liber.
Aceste alimente conțin puține sau deloc calorii. Pe de altă parte, legumele sunt bogate în fibre și oferă vitaminele necesare organismului.
La prepararea alimentelor este permisă utilizarea diferitelor condimente pentru a-și îmbunătăți gustul.
Acestea sunt liniile directoare de bază pentru regim diabet tip 2. Pentru un regim mai detaliat, consultați-vă medicul.
Concluzie
- Măncați alimente vegetale
- Măncați alimente întregi
- Introduceți ierburi aromatice și condimente, cum ar fi rozmarin, oregano, scorțișoară și turmeric
- Faceți plimari pe jos sau efectuați alte activități fizice
Chiar și prepararea mâncării în cel mai corect mod poate fi importantă în contextul unei diete care vizează menținerea diabetului la distanță, dar, mai ales, prevenirea acestuia. Potrivit unui studiu realizat de Școala de Medicină de la Mount Sinai (New York), ar fi bine să se reducă gătitul la cuptor, pe grătar, precum și mâncărurile prăjite, preferând în schimb mâncarea la abur sau înăbușită ori fiartă.