Diverse studii și mulți medici au fost alarmați cu privire la riscurile unui stil de viață sedentar pentru inimă. Inactivitatea fizică poate avea o serie de consecințe care, mai devreme sau mai târziu, vă vor dăuna sănătății și calității vieții.
Organizația Mondială a Sănătății reamintește permanent că imobilizarea este unul dintre principalii factori ai mortalității timpurii. Și așa este, mai ales dacă luăm în considerare riscurile unui stil de viață sedentar pentru inimă, care este unul dintre organele vitale din corpul uman.
Conform diferitelor studii, activitățile obișnuite, cum ar fi vizionarea TV sau așezat mult timp, au fost asociate încă de mult timp cu boli coronariene. Un stil de viață sedentar pune inima la diverse riscuri, deoarece sănătatea ei depinde în mare măsură de activitatea fizică.
În prezent, experții consideră că imobilizarea fizică este o problemă la nivel mondial. Statisticile arată că în unele țări, aproximativ 84% din populație nu se mișcă suficient. Deși tema riscurilor unui stil de viață sedentar pentru inimă este bine cunoscută, imobilizarea este încă prezentă în viața noastră de zi cu zi.
Care este esența unui stil de viață sedentar?
Un stil de viață sedentar este asociat cu imobilizarea fizică. Având în vedere efectele sale negative asupra organismului, un stil de viață sedentar poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
În general, un stil de viață sedentar este asociat cu o lipsă de activitate fizică zilnică. În plus, poate fi asociat cu activități la care nu se arde suficientă energie. Activitatea fizică cuprinde mișcări legate de contracția musculară și depun eforturi suficiente pentru a arde energia.
Un stil de viață sedentar înseamnă că o persoană desfășoară activități care duc la consumul a nu mai mult de 10% din energia care ar fi consumată în timpul somnului. Chirurgul general din SUA subliniază că o persoană duce un stil de viață sedentar dacă nu arde mai mult de 150 de kilocalorii pe zi prin activitatea fizică.
Și aici este o definiție mai simplă. Un stil de viață sedentar este condus de o persoană care nu exercită mai mult de 20 de minute pe zi, de cel puțin trei ori pe săptămână. Riscurile unei vieți sedentare pentru inimă apar atunci când devine o rutină zilnică.
Riscurile unui stil de viață sedentar pentru inimă
Riscul cardiovascular este probabilitatea ca o persoană să dezvolte o boală cardiacă. Depinde de două tipuri de factori. Primul este așa-numiții „factori imuabili”. Vârsta, sexul, rasa și povara familiei. Omul are un control limitat asupra reducerii impactului sau modificării acestor factori de risc.
Al doilea tip sunt „factorii variabili”. Acestea sunt circumstanțe care se pot schimba într-un fel sau altul și sunt strâns legate de stilurile de viață. Aici descoperim rolul stilului de viață sedentar.
Imobilizarea fizică poate cauza următoarele probleme:
- Niveluri ridicate de colesterol
- Hipertensiune
- Sindromul metabolic
- Diabet
- Supraponderal și obez
- Anxietate și stres
Riscurile sunt reale
Un stil de viață sedentar crește semnificativ riscul de boli coronariene. Acest lucru a fost dovedit de o serie de studii.
Societatea Americană de Cancer constată că șederea mai mult de șase ore pe zi crește semnificativ riscul de deces timpuriu. Mai exact, crește riscul cu aproximativ 37%. În plus, femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații.
Un alt studiu a fost realizat doar în rândul bărbaților și prezentat în 2010 la Universitatea din Carolina. Acest studiu arată că persoanele care petrec mai mult de 10 ore pe săptămână conducându-și automobilul au un risc crescut de a dezvolta boli coronariene cu aproximativ 64%.
Același lucru indică un studiu al Jurnalului spaniol de Cardiologie – riscurile unui stil de viață sedentar pentru inimă cresc semnificativ în timpul șederii prelungite fără întrerupere. Această poziție este mai dăunătoare decât starea culcat, de exemplu.
Sugestii și sfaturi
Cea mai bună modalitate de a evita riscurile unui stil de viață sedentar este evitarea imobilizării. Vă recomandăm să vă obișnuiți să vă exersați zilnic în funcție de sănătatea și vârsta dvs.

Dacă începeți de la zero, creșteți treptat sarcina de exercițiu pentru a evita rănirea. Este întotdeauna mai bine să consultați un medic înainte de a începe antrenamentele.
Conform științei, o persoană și-a făcut un obicei dacă repetă constant o perioadă de 76 de zile fără întrerupere.
După ce obțineți un obicei sănătos de a face sport, faceți zilnic 30 de minute exerciții de cu o sarcină medie. Asigurați-vă că respirați, încălziți și răcoriți înainte și după antrenament. Începeți și finalizați antrenamentul treptat, și nu brusc.
Cele mai potrivite pentru acest scop sunt plimbările scurte, alergatul, ciclismul, urcarea și coborârea scărilor și alte exerciții similare. Cel mai bine este să alegeți activitățile care vă plac, ca să vă simțiți motivați. Este bine să știți că trebuie să vă odihniți în timpul zilei și să faceți exerciții scurte, mai ales dacă lucrați așezat. Ridicați-vă și faceți o plimbare. Sau pur și simplu coborâți și urcați pe scări!
Toate acestea vă vor ajuta să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.