Cum decurge sarcina

Cum decurge sarcina

În așteptarea miracolului

Sarcina este o aventură pentru toate cuplurile, indiferent de vârstă și experiență. După prima sarcină, mamele devin mai încrezătoare, dar cele care așteaptă primul copil au nevoie de informații cuprinzătoare și detaliate la începutul sarcinii, pentru a se putea pregăti și trece cu ușurință prin această fază importantă a vieții.

Cum să te pregătești pentru o naștere naturală: sfaturi utile pentru femeile însărcinate

Începutul sarcinii

După ce observă primele simptome, femeile vizitează un obstetrician-ginecolog, care prescrie un test de sarcină în sânge și confirmă sarcina. În timpul acestei prime examinări, medicul stabilește modul în care evoluează sarcina și stabilește data scadenței. Adesea, gravidele suferă de greață, mai ales în primele luni, dar acest lucru nu este de obicei un motiv de îngrijorare.

Corpul feminin începe să se schimbe extrem de rapid deja în primul trimestru, nevoile corpului se schimbă și ele. Nevoia de vitamine și fier crește, precum și nevoia de magneziu și calciu. Fierul este responsabil pentru transportul oxigenului în sânge, precum și pentru sinteza hemoglobinei și formarea globulelor roșii (eritrocite). Magneziul ajută sistemul nervos să funcționeze corect și reduce riscul de contracții musculare dureroase. Organismul are nevoie de cantități crescute de acid folic, care este important pentru formarea sângelui și închiderea tubului neural din embrion. Iodul este necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Aportul de calciu, pe lângă completarea rezervelor de calciu din organismul mamei, are și un efect protector în ceea ce privește riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

Deși nu este vizibil din exterior, corpul a intrat într-un alt mod și lucrează deja la viteză mare. Femeile însărcinate își schimbă adesea starea de spirit și acest lucru se explică prin numeroasele modificări hormonale din această perioadă.

La sfârșitul celei de-a treia luni se efectuează primele examinări prenatale. Testele suplimentare de lichid amniotic și sânge pot oferi informații despre diferite boli. Dacă viitorii părinți doresc să efectueze aceste teste, ar trebui să consulte medicul obstetrician-ginecolog supraveghetor.

Corpul se schimbă

În timpul săptămânii 9-16 de sarcină, organismul începe să se adapteze. Burta începe să crească, dar nu atât de mult încât să îngreuneze mișcarea și somnul. Spre sfârșitul primului trimestru, riscul de avort spontan scade. La a doua examinare, medicul ginecolog examinează bătăile inimii și creșterea embrionului prin examinare cu ultrasunet.

Este important de știut că, dacă apar probleme medicale, medicamentele trebuie luate numai după consultarea unui medic. Este recomandat să vizitați un stomatolog în această perioadă, deoarece dinții sunt deosebit de sensibili și necesită mai multă atenție.
Dacă doriți, puteți să vă înscrieți la un curs pentru viitorii părinți și să mergeți la gimnastică pentru gravide. Gimnastica pentru gravide este deosebit de benefică deoarece pregătește organismul pentru naștere și poate preveni unele probleme fizice asociate sarcinii.

Femeie gravida cu burta rotunjita

Burtă rotunjita

Din a 17-a săptămână de sarcină, nu mai poți ascunde nimănui că aștepți un copil. Sarcina este clar vizibilă în creșterea abdomenului. În această perioadă, gravidele suferă adesea de arsuri la stomac, motivul fiind presiunea crescută asupra stomacului. Urinarea frecventă deranjează și multe femei. Poate fi controlat prin antrenarea activă a mușchilor podelei pelvine cu exerciții speciale.

De la mijlocul sarcinii, este posibil să observați că stomacul devine ocazional dur și că mușchii uterului se contractă. Acest lucru este normal pe măsură ce organismul se pregătește pentru naștere, totuși dacă aceste simptome sunt prea frecvente sau severe este bine să consultați medicul ginecolog pentru a preveni nașterea prematură.

Intre saptamana a 19-a si a 22-a de sarcina se efectueaza a doua ecografie, timp in care se poate afla sexul copilului daca pozitia o permite. Din a 20-a săptămână de sarcină, mama simte mișcările fătului și acest lucru ajută la formarea unei legături și mai puternice între mamă și copil.

Secretul constă în liniște

Burtica în creștere limitează capacitatea mamei de a se mișca liber după a 25-a săptămână de sarcină. Desfășurarea activităților zilnice devine din acest punct mai dificilă. Trebuie să reduceți sarcina și să oferiți organismului dumneavoastră odihna de care are nevoie. Uterul se pregătește pentru naștere, iar sânii pentru producția de lapte, frecvența urinarii crește. Multe femei suferă de dificultăți de respirație, dureri de spate și apăsare în piept. Chiar și adormirea devine dificilă din cauza incapacității de a găsi o poziție confortabilă.

Dacă te simți îngrijorată și nesigură cu privire la naștere, consultă-ți medicul, vorbește cu alte mame sau participă la un curs prenatal. Dacă încă nu ai ales locul unde vei naște, acum este momentul să o faci.

Dacă doriți să stocați celule stem placentare și din sângele din cordonul ombilical, poate doriți să aflați dacă acest serviciu este disponibil la spitalul dumneavoastră. Celulele stem pot fi folosite pentru a trata o serie de boli grave.

Se apropie ziua cea mare

Perioada cuprinsă între 33 și 40 de săptămâni de sarcină pare nesfârșită multor femei, nu doar pentru că viața de zi cu zi cu bebelușul în creștere în burtă devine destul de dificilă, ci și din cauza nerăbdarii pentru prima întâlnire cu copilul. In aceasta perioada este bine sa iti vizitezi medicul ginecolog la fiecare 2 saptamani. În timpul examinărilor, se observă dimensiunea și poziția copilului. Când copilul se întoarce și coboară în uter, momentul nașterii se apropie. În această poziție, copilul are mai puțină libertate, iar mama ei trebuie să sufere puțin mai mult de la picioarele fătului.

Adesea, în această perioadă, retenția de apă cauzează umflarea picioarelor.

Trebuie să întreprindeți ultimele pregătiri pentru naștere, să pregătiți actele necesare pentru internarea în spital și asigurarea de maternitate. Momentul mult așteptat aproape a sosit!