Cum să te pregătești pentru o sarcină sănătoasă?

Cum să te pregătești pentru o sarcină sănătoasă

Siguranța și sănătatea ta în timpul sarcinii sunt esențiale pentru a avea o experiență pozitivă și pentru a-ți asigura că fătul tău se dezvoltă în mod sănătos. Din acest motiv, este important să începi pregătirea pentru o sarcină sănătoasă cu mult timp înainte de a încerca să rămâi însărcinată. Iată câteva sfaturi generale pentru a te pregăti pentru o sarcină sănătoasă:

Importanța îngrijirii prenatale pentru o sarcină sănătoasă

Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos este cheia pentru o sarcină sănătoasă. Înainte de a încerca să rămâi însărcinată, încearcă să faci mișcare regulat, să dormi suficient, să eviți fumatul și consumul de alcool și droguri. Aceste obiceiuri vor crește șansele tale de a avea o sarcină sănătoasă și de a da naștere unui copil sănătos.

Ia în considerare suplimentele de acid folic

Acidul folic este important pentru sănătatea fătului în timpul dezvoltării inițiale. Începe să iei suplimente de acid folic cu cel puțin o lună înainte de concepție și continuă să le iei în timpul sarcinii. Acest lucru va ajuta la prevenirea defectelor tubului neural și va îmbunătăți sănătatea fătului tău.

Mănâncă o dietă echilibrată

O dietă echilibrată este importantă pentru sănătatea ta și a fătului. Mănâncă o varietate de alimente sănătoase, inclusiv fructe și legume proaspete, proteine slabe și carbohidrați complecși. Evită alimentele procesate și fast-food-ul, care pot fi bogate în grăsimi saturate, sare și zaharuri adăugate.

Fă-ți un control de sănătate

Programul de sănătate al femeilor ar trebui să includă controale medicale regulate pentru a-ți monitoriza sănătatea generală și pentru a discuta despre orice probleme de sănătate care ar putea afecta sarcina. Discută cu medicul tău despre istoricul tău medical și despre orice tratament sau medicamente pe care le iei.

Discută cu medicul tău despre orice medicamente pe care le iei

Anumite medicamente pot fi periculoase pentru făt în timpul sarcinii. Discută cu medicul tău despre orice medicamente pe care le iei și dacă acestea ar putea afecta sarcina. Medicul tău poate ajuta să îți ajusteze medicamentele înainte de a încerca să rămâi însărcinată.

Reduce stresul

Stresul poate afecta sănătatea ta și a fătului. Găsește modalități să reduci stresul din viața ta, precum yoga, meditația, plimbările în aer liber sau alte activități care îți plac și te fac să te simți bine. Reducerea stresului poate ajuta la menținerea nivelurilor de cortizol și alte hormoni stresați, care pot afecta fertilitatea și sănătatea fătului.

Urmează recomandările medicului

În timpul sarcinii, este important să urmezi recomandările medicului tău și să participi la controale medicale regulate pentru a monitoriza sănătatea ta și a fătului. Asigură-te că discuți cu medicul tău despre orice probleme de sănătate sau preocupări pe care le ai în timpul sarcinii.

Fă exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice regulate pot fi benefice pentru sănătatea ta și a fătului. Alege activități de intensitate scăzută sau moderată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga. Discută cu medicul tău despre tipurile de exerciții fizice care sunt sigure în timpul sarcinii și cum să le faci în mod corespunzător.

Ia în considerare programe de prenatal yoga sau pregătire la naștere

Programele de prenatal yoga sau pregătire la naștere pot ajuta la pregătirea ta fizică și mentală pentru naștere și pot reduce anxietatea și stresul asociate cu nașterea. Încearcă să găsești un instructor calificat și acreditat și discută cu medicul tău înainte de a începe un astfel de program.

Alege o dietă alimentară sănătoasă și în timpul sarcinii

Odată ce ești însărcinată, este important să continui să ai o dietă alimentară sănătoasă. Alege alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructe și legume, proteine slabe, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Evită alimentele procesate, fast-food-ul, carnea insuficient preparată termic și produsele lactate ne-pasteurizate.

În concluzie, pregătirea pentru o sarcină sănătoasă poate îmbunătăți sănătatea ta și a fătului și poate crește șansele tale de a avea o experiență pozitivă în timpul sarcinii și nașterii. Adoptă un stil de viață sănătos, ia în considerare suplimentele de acid folic, mănâncă o dietă echilibrată, fă-ți controale medicale regulate, discută cu medicul tău despre medicamentele pe care le iei și redu stresul pentru a avea o sarcină sănătoasă și fericită.