Ce se întâmplă în primele săptămâni de sarcină, cum procedează și ce schimbări apar în corpul feminin? Este periculos sau recomandabil să faci sport în timpul sarcinii? Care sunt alimentele sănătoase și pe care ar trebui să le evităm? Importanța alăptării și modul de susținere a imunității copiilor atunci când copilul începe grădinița sau școala.
De la concepție până la naștere, sarcina este o aventură. În primul rând, vei observa că oboseala este obișnuită – la urma urmei, creezi o viață nouă și corpul tău suferă schimbări serioase. Nu lăsa acest lucru să te îngrijoreze, cu cât ești mai pregătită pentru ceea ce urmează, cu atât vei fi mai încrezătoare și te vei putea bucura de întreaga călătorie numită sarcină.
Toată munca aia grea merită, pentru că atunci când vei naște, vei uita de ridicarea de dimineață, loviturile de picior și corpul dolofan. Deși sarcina fiecărei femei este diferită, există câteva schimbări generale de așteptat. Am pregătit și adunat într-un singur loc pentru tine cele mai importante articole legate de sarcină, pentru a te pregăti pentru evenimentul fericit care urmează.
Ce este sarcina?
Sarcina este o afecțiune în care în uterul femeii se dezvoltă așa-numitul embrion sau fat. Termenul embrion este folosit pentru a descrie organismul în curs de dezvoltare în primele 8 săptămâni de gestație, iar din a 9-a săptămână de gestație până la naștere se folosește termenul de făt.
Sarcina are loc după un proces reușit de fertilizare sau fuziune a gameților masculin și feminin, urmat de un proces de nidare sau implantare în peretele uterului a ovulului fecundat (zigotul).
O sarcină poate fi unică sau multiplă, în funcție de câți fetuși se dezvoltă în uterul gravidei. O sarcină multiplă poate fi gemelara, tripleta etc. Copiii născuți ca urmare a unei sarcini gemelare sunt numiți gemeni, iar în urma unei sarcini triplete se nasc tripleți și așa mai departe. În plus, gemenii sunt împărțiți în identici sau fraterni. Nașterea are loc, de obicei, la aproximativ 38 de săptămâni după ce o femeie rămâne însărcinată, sau la aproximativ 40 de săptămâni de la începutul ultimei menstruații.
Sarcina durează în medie 280 de zile, ceea ce echivalează cu 40 de săptămâni de gestație, 10 luni lunare (o lună lunară are 28 de zile) sau 9 luni calendaristice.
După o întârziere stabilită a ciclului menstrual și un test de sarcină pozitiv, urmează o primă vizită la un obstetrician-ginecolog. Sarcina ridică multe întrebări despre creșterea și dezvoltarea fătului, schimbările din organism în diferitele perioade de sarcină, pe care le puteți discuta cu medicul dumneavoastră.
Găsiți mai multe informații utile despre sarcina, alăptarea și sănătatea copilului în articolele noastre de mai jos.