Nu există un singur răspuns la această întrebare, deoarece simptomele sarcinii la fiecare femeie sunt diferite. Cu toate acestea, unele dintre cele mai comune simptome ale sarcinii includ greață, oboseală și modificări ale sânilor. În plus, multe femei vor experimenta un simț al mirosului sau al gustului crescut în timpul sarcinii.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a determina dacă sunteți însărcinată. Sarcina poate fi confirmată cu un test de sarcină, iar furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate oferi informații suplimentare despre cum să vă gestionați cel mai bine sarcina.
Alte simptome ale sarcinii pot include modificări ale dispoziției sau ale apetitului, urinare frecventă și constipație. De asemenea, nu este neobișnuit ca femeile însărcinate să aibă arsuri la stomac sau indigestie. Unele femei pot observa, de asemenea, o ușoară creștere a temperaturii corpului în timpul sarcinii.
Semne și simptome clasice ale sarcinii
Cele mai frecvente semne și simptome precoce ale sarcinii pot include:
- Ciclu menstrual ratat. Dacă sunteți în perioada fertilă și a trecut o săptămână sau mai mult fără a începe un ciclu menstrual așteptat, este posibil să fiți însărcinată. Cu toate acestea, acest simptom poate induce în eroare dacă aveți un ciclu menstrual neregulat.
- Sâni sensibili, umflați. La începutul sarcinii, schimbările hormonale ar putea face sânii tăi sensibili și dureri. Disconfortul va scădea probabil după câteva săptămâni, pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează la schimbările hormonale.
- Greață cu sau fără vărsături. Grețurile matinale, care pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții, încep adesea la una sau două luni după ce rămâneți gravidă. Cu toate acestea, unele femei simt greața mai devreme, iar altele nu o simt niciodată. Deși cauza stării de greață în timpul sarcinii nu este clară, hormonii de sarcină probabil joacă un rol.
- Urinare crescută. S-ar putea să vă treziți că urinați mai des decât de obicei. Cantitatea de sânge din corpul tău crește în timpul sarcinii, determinând rinichii să proceseze lichidul suplimentar care ajunge în vezica urinară.
- Oboseală. Oboseala se situează, de asemenea, pe primul loc printre simptomele timpurii ale sarcinii. Nimeni nu știe cu siguranță ce cauzează somnolența în primul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, o creștere rapidă a nivelurilor de hormon progesteron în timpul sarcinii la începutul sarcinii ar putea contribui la oboseală.
Alte semne și simptome ale sarcinii

Alte semne și simptome mai puțin evidente ale sarcinii pe care le-ați putea experimenta în timpul primului trimestru includ:
- Proastă dispoziţie. Fluxul de hormoni din corpul tău la începutul sarcinii te poate face neobișnuit de emoționat și plângător. Schimbările de dispoziție sunt, de asemenea, frecvente.
- Balonare. Modificările hormonale de la începutul sarcinii vă pot face să vă simțiți balonată, similar cu cum v-ați putea simți la începutul unei perioade menstruale.
- Pete de sânge. Petele de sânge ar putea fi unul dintre primele semne ale sarcinii. Cunoscută sub numele de sângerare de implantare, se întâmplă atunci când ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterului – la aproximativ 10 până la 14 zile după concepție. Sângerarea de implantare apare în perioada în care te-ai aștepta să ai o perioadă menstruală. Cu toate acestea, nu toate femeile o au.
- Crampe. Unele femei se confruntă cu crampe uterine ușoare la începutul sarcinii.
- Constipație. Modificările hormonale determină încetinirea sistemului digestiv, ceea ce poate duce la constipație.
- Aversiuni alimentare. Când ești însărcinată, s-ar putea să devii mai sensibilă la anumite mirosuri și simțul gustului s-ar putea schimba. La fel ca majoritatea celorlalte simptome ale sarcinii, aceste preferințe alimentare pot fi atribuite modificărilor hormonale.
- Congestie nazala. Creșterea nivelului de hormoni și a producției de sânge poate face ca membranele mucoase din nas să se umfle, să se usuce și să sângereze cu ușurință. Acest lucru vă poate face să aveți un nas înfundat sau care curge.
Ești oare însărcinată?
Multe dintre aceste semne și simptome nu sunt specifice sarcinii. Unele pot indica că vă îmbolnăviți sau că menstruația este pe cale să înceapă. De asemenea, puteți fi însărcinată fără a experimenta multe dintre aceste simptome.
Totuși, dacă nu aveți menstruație și observați unele dintre semnele sau simptomele de mai sus, faceți un test de sarcină la domiciliu sau consultați-vă medicul. Dacă testul de sarcină la domiciliu este pozitiv, faceți o programare la furnizorul de servicii medicale. Cu cât sarcina este confirmată mai devreme, cu atât mai devreme poți începe îngrijirea prenatală.
Dacă intenționați să rămâneți însărcinată sau tocmai ați aflat că sunteți însărcinată, începeți să luați zilnic o vitamină prenatală. Vitaminele prenatale conțin de obicei vitamine și minerale importante, cum ar fi acidul folic și fier, pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea bebelușului.
Simptomele sarcinii extrauterine
Prezentare generală
Sarcina începe cu un ovul fecundat. În mod normal, ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterului. Simptomele sarcinii extrauterine apar atunci când un ou fertilizat se implantează și crește în afara cavității principale a uterului.
O sarcină extrauterină are loc cel mai adesea într-o trompa uterină, care transportă ouăle de la ovare la uter. Acest tip de sarcină ectopică se numește sarcină tubară. Uneori, o sarcină ectopică apare în alte zone ale corpului, cum ar fi ovarul, cavitatea abdominală sau partea inferioară a uterului (colul uterin), care se conectează la vagin.
Simptomele sarcinii extrauterine nu pot decurge normal. Ovulul fertilizat nu poate supraviețui, iar țesutul în creștere poate provoca sângerări care pun viața în pericol, dacă nu este tratat.
Simptomele sarcinii extrauterine
Este posibil să nu observați niciun simptom la început. Cu toate acestea, unele femei care au o sarcină ectopică au semnele sau simptomele precoce obișnuite ale sarcinii – o menstruație pierdută, sensibilitate la sâni și greață.
Dacă faci un test de sarcină, rezultatul va fi pozitiv. Totuși, o sarcină ectopică nu poate continua normal.
Pe măsură ce ovulul fertilizat crește într-un loc nepotrivit, semnele și simptomele sarcinii extrauterine devin mai vizibile.
Avertizare timpurie a sarcinii extrauterine
Adesea, primele semne de avertizare ale unei sarcini extrauterine sunt sângerări vaginale ușoare și dureri pelvine.
Dacă sângele curge din trompa uterine, este posibil să simțiți dureri de umăr sau nevoia de a face mișcarea intestinului. Simptomele dumneavoastră specifice depind de locul în care se colectează sângele și de nervii iritați.
Simptomele sarcinii extrauterine de urgență
Dacă ovulul fertilizat continuă să crească în trompа uterine, acesta poate provoca ruperea trompei. Este posibilă sângerare abundentă în interiorul abdomenului. Simptomele acestui eveniment care pune viața în pericol includ amețeli extreme, leșin și șoc.
Când să mergi la medic?
Solicitați ajutor medical de urgență dacă aveți orice semne sau simptome ale unei sarcini extrauterine, inclusiv:
- Dureri abdominale sau pelvine severe însoțite de sângerare vaginală
- Amețeli extreme sau leșin
- Dureri de umăr
Cauzele sarcinii extrauterine
O sarcină tubară – cel mai frecvent tip de sarcină extrauterină – are loc atunci când un ovul fertilizat se blochează în drumul său către uter, adesea pentru că trompele uterine sunt deteriorate de inflamație sau sunt deformate. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormală a ovulului fertilizat ar putea juca, de asemenea, un rol.
Factori de risc ai sarcinii extrauterine
Câteva lucruri care maresc probabilitatea să aveți o sarcină ectopică sunt:
- Sarcina ectopică anterioară. Dacă ai mai avut acest tip de sarcină, este mai probabil să ai o alta.Inflamație sau infecție.
- Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia, pot provoca inflamații în tuburi și alte organe din apropiere și pot crește riscul unei sarcini extrauterine.
- Tratamente de fertilitate. Unele cercetări sugerează că femeile care au fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare au mai multe șanse de a avea o sarcină extrauterină. Infertilitatea în sine vă poate crește riscul.
- Chirurgie tubară. Intervenția chirurgicală pentru corectarea unei trompe uterine închise sau deteriorate poate crește riscul unei sarcini ectopice.
- Alegerea contraceptivelor. Șansa de a rămâne gravidă în timp ce utilizați un dispozitiv intrauterin (DIU) este rară. Cu toate acestea, dacă rămâi însărcinată cu un DIU, este mai probabil ca sarcina sa fie extrauterină. Ligatura trompelor, o metodă permanentă de control al nașterii, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „legarea trompelor”, crește, de asemenea riscul, dacă rămâneți gravidă după această procedură.
- Fumatul. Fumatul chiar înainte de a rămâne însărcinată poate crește riscul unei sarcini extrauterine. Cu cât fumezi mai mult, cu atât riscul este mai mare.
Complicații
O sarcină extrauterină poate provoca deschiderea trompelor uterine. Fără tratament, tubul rupt poate duce la sângerare care pune viața în pericol.
Prevenirea sarcinii extrauterine
Nu există nicio modalitate de a preveni o sarcină ectopică, dar iată câteva modalități de a reduce riscul:
- Limitarea numărului de parteneri sexuali și utilizarea prezervativului în timpul actului sexual ajută la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și poate reduce riscul de apariție a bolii inflamatorii pelvine.
- Nu fuma. Dacă o faci, renunță înainte de a încerca să rămâi însărcinată.